Altijd seumer

Altijd seumer


When?

Start time: Sunday 20:00 (01 July)
End time: Sunday 22:00 (01 July)

Where?

De Zwarte Haan
Nieuwebildtdijk 428, Sint Jacobiparochie

About

Muziektheatervoorstelling ‘Altyd Seumer’ met zicht op de akkers van Nij Bildt.

De grootschalige locatievoorstelling Altyd Seumer op een akker bij Zwarte Haan, met meer dan 150 spelers en muzikanten, gaat over ‘het verlangen naar altijd meer’. Het is een kritische voorstelling over onze neiging tot verspilling. Het stuk is gebaseerd op het verhaal van ‘de Bilkert’ Willem van Haren. Hij leefde omstreeks 1700 en was diplomaat, grietman, reiziger en schrijver en ligt begraven in de van Harenskerk in St. Annaparochie. Schrijver van deze spectaculaire voorstelling is Bouke Oldenhof. De muziek is van Egon Kracht. Sjouke-Marije Wallendal doet de regie, zij werkt nauw samen met de bekende Friese regisseur Jos Thie.

Als de in St. Annaparochie geboren en begraven Willem van Haren nu zou leven en niet in de 18e eeuw, dan zou hij in plaats van Grietman nu burgemeester van het Bildt zijn. Ook zou hij opnieuw de schrijver zijn van het epos ‘Gevallen van Friso’. Deze keer zou het een kritische kijk op de voedselproductie en -consumptie worden.

Altyd Seumer

Op het Bildt, in Fryslân, ver in het noorden aan het begin of einde van de bewoonde wereld, waar de bewoners zich bewust zijn van de eigen identiteit en een brede blik op de wereld hebben, het gebied met een sterke agrarische economie. De akkers geven namelijk elk jaar hoge opbrengsten. De bewoners genieten van de welvaart. Onder andere feesten, culturele manifestaties, kunst, muziek en theater zijn van hoogstaande kwaliteit. Er is overvloed en niemand staat stil bij de verspilling van voedsel en grondstoffen.

De zomers worden steeds mooier en warmer. Er valt steeds minder regen. De welvaart begint daarom te tanen. En als dan ook de zon zelfs ’s nachts niet onder gaat, nooit meer achter de wolken verdwijnt en de pootaardappels op de akkers verbranden….?
En tot overmaat van ramp hebben alle akkerbouwgebieden langs de Noordzeekust er mee te maken, van Vlaanderen tot Fryslân via Ostfriesland tot in Nordfriesland (Duitsland) en tot aan het zuidwesten van Denemarken.

Bouke Oldenhof neemt het stokje van Willem van Haren over en gaat de muziektheatervoorstelling, met de werktitel ‘Altyd Seumer / Eternal Summer’, schrijven.
Egon Kracht componeert de daarbij behorende muziek voor solisten, een 50 personen groot projectkoor en een 50 muzikanten groot projectorkest.
Sjoeke-Marije Wallendal zorgt voor de regie, waarin naast de zangers en acteurs, alsmede een grote groep figuranten, ook 50 landbouwmachines een rol spelen.

Locatie

De voorstelling speelt zich af op een akker van 5 hectare groot. De landbouwmachines acteren en zijn ook een onderdeel van het decor. Daarin krijgen de nieuwste ontwikkelingen en innovatie van de techniek een belangrijke plaats.
Het publiek ziet, zittend op tribunes, de uitgestrektheid van de Bildtpollen met aan de ene kant de Waddenzeedijk en aan de andere kant de Nieuwebildtdijk. Naast toeschouwer krijgt het publiek er ook een actieve rol als burger en als boer.Events around De Zwarte Haan

Overstuurd - Partyraiser Solo & Friends.
7.3 km »

Overstuurd - Partyraiser Solo & Friends.

Friday 22:00 (30 March)
Sans Souci, Berlikum

Demodag Kawasaki in Menaldum
10 km »

Demodag Kawasaki in Menaldum

Saturday 10:00 (07 April)
Motorexperts, Menaldum

Kür op muziek clinic van Theo Holstein bij Stal de Hameren
8.4 km »

Kür op muziek clinic van Theo Holstein bij Stal de Hameren

Saturday 10:00 (07 April)
Stal de Hameren, Vrouwenparochie

De Post Hoor'n & Raad'n Muziek Quiz Live 'Lustrum Editie'
13 km »

De Post Hoor'n & Raad'n Muziek Quiz Live 'Lustrum Editie'

Saturday 20:00 (07 April)
Cafe de Posthoorn Dronrijp, Dronrijp

Paaskrans Maken, met o.a. Piepschuim Lammetjes
10 km »

Paaskrans Maken, met o.a. Piepschuim Lammetjes

Friday 14:30 (30 March)
Hart van Stiens, Stiens

JUPITER CUP 2018!
14 km »

JUPITER CUP 2018!

Saturday 08:30 (31 March)
Trije, De, Franeker

Jupiter cup Franeker
14 km »

Jupiter cup Franeker

Saturday 08:00 (31 March)
Trije, De, Franeker

Koppel-dart Toernooi
15 km »

Koppel-dart Toernooi

Sunday 13:00 (25 March)
Coconuts Franeker, Franeker