Upcoming events at Rode Hoed

Events around Rode Hoed

Dam tot Damloop 2018 voor Dance4Life

Dam tot Damloop 2018 voor Dance4Life

Sunday 10:00 (23 September)
Dance4Life, Amsterdam

King's Night Festival
Festival

King's Night Festival

Thursday 19:00 (26 April)
HOMOMONUMENT, Amsterdam

5-Day Mindful Self-Compassion Intensive, The Netherlands
Wellness

5-Day Mindful Self-Compassion Intensive, The Netherlands

Sunday 08:00 (08 July)
Centrum voor Mindfulness, Amsterdam

PRIK King's Night & Day

PRIK King's Night & Day

Thursday 16:00 (26 April)
PRIK, Amsterdam

Dan Ariely - The Psychology of Money

Dan Ariely - The Psychology of Money

Thursday 19:30 (07 June)
Westerkerk, Amsterdam

Yoga Intensive with Dylan Werner in Amsterdam

Yoga Intensive with Dylan Werner in Amsterdam

Friday 10:00 (25 May)
Posthoornkerk, Amsterdam


Marcuse's eendimensionale mens - Bucketlist filosofie

Marcuse's eendimensionale mens - Bucketlist filosofie


When?

Start time: Monday 20:00 (16 April)
End time: Monday 22:00 (16 April)

Where?

Rode Hoed
Keizersgracht 102, Amsterdam

About

Bij alle hippies in de jaren zestig van de vorige eeuw stond het in de kast: De eendimensionale mens van de Duits-Amerikaanse filosoof Herbert Marcuse. In het boek bekritiseert Marcuse de consumptiemaatschappij die volgens hem leidt tot een schijnvrijheid. De mens is geen betrokken, kritische burger meer, maar een consument die alleen geïnteresseerd is in het bevredigen van ‘valse’, materiële behoeften.

Het boek is jarenlang niet gelezen en bijna vergeten, maar steeds meer jongeren trekken het uit de kast van hun ouders of grootouders. Zag Marcuse het toch goed? Zijn we koopverslaafde zombies geworden met louter interesse in stedentrips en smartphones?

Op maandag 16 april gaan we het hebben over De eendimensionale mens van Herbert Marcuse, een klassieker over schijnvrijheid, consumentisme en valse behoeftes. René Gabriels zal die avond het boek nog eens uit de doeken doen, Hans Schnitzler (Kleine filosofie van de digitale onthouding) gaat in op de rol van technologie in het smoren van het kritisch bewustzijn. Teun van de keuken tot slot buigt zich over het doorgeschoten consumentisme dat leidt tot reclame die (soms gevaarlijke) onzin verkoopt - zoals bijvoorbeeld over vitaminepillen - of kalfsleverworst zonder kalfslever...

René Gabriëls studeerde o.m. filosofie in Groningen en is werkzaam als docent filosofie aan de Universiteit van Maastricht. Hij is betrokken bij het platform hervorming Nederlandse universiteiten.

Hans Schnitzler is filosoof en betrokken bij de Bildung Academie. Hij schreef Het digitale proletariaat en Kleine filosofie van de digitale onthouding.

Teun van de Keuken is programmamaker en schrijver. Hij is betrokken bij de consumentenprogramma’s De keuringsdienst van waarde en Monitor en initiatiefnemer (en naamgever) van Tony’s Chocolonely. Vorig jaar verscheen zijn boek Goed volk over zijn opvoeding.