ZonneWende Feestje, Midzomer, Litha

ZonneWende Feestje, Midzomer, Litha


When?

Start time: Thursday 18:00 (21 June)
End time: Thursday 22:00 (21 June)

Where?

De Zweverige Winkel
Peperstraat 14b, Kaatsheuvel

About

De zomer zonnewende, oftewel Midzomer of Litha, is nu nog enkele manen van ons verwijderd, maar zoals je misschien wel merkt, vliegt de tijd om.

Daarom wil ik nu alvast een datum plannen zodat je die in je agenda kan noteren. Als je dan ook gelijk aanmeldt, ben je van jouw plekje verzekerd.

We willen deze mooie dag vieren in gelijkheid en verbinding en hoe dit beter te doen dan door gezellig samen te eten.

Dus wat gaan we doen en wat vragen we van jou?

We houden een POTLUCK. Dit houdt in dat je iets te eten meeneemt voor jezelf en om te delen. Neem ook wat te drinken mee, koffie en thee wordt voor gezorgt, maar als je graag iets anders drinkt, neem dit dan zelf mee.

Verder vragen we alleen van je dat je een mail stuur om aan te melden zodat we weten wie er komen. De avond is, naast het eten wat je meebrengt, GRATIS!!

Kinderen en aanhang zijn ook welkom.
We hopen op mooi weer zodat we lekker buiten kunnen zijn, maar hebben ook een backup plan zodat we naar binnen kunnen mocht dat nodig zijn.

Uiteraard willen we deze avond niet zonder een mooi ritueel voorbij laten gaan, een ritueel die fijn is voor alle leeftijden en past bij deze midzomernacht.

KOM EN LAAT JE VERRASSEN!!!!

Prijs: GRATIS
Bijdrage: Eigen eten en drinken en om te delen
Aanmelden: info@dezweverigewinkel.nl
Lokatie: Heuvelpark in Dongen, Atelier Cestca

De zonnewende is de dag dat de dag het langst of kortste duurt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de winterzonnewende waarbij we de korstste dag en de langste nacht hebben en de zomerzonnewende waarbij dit uiteraard precies anderom is.

Mensen vieren deze dag al heel lang en is van oorsprong een vóór Christelijk gebruik. De kerk heeft veel 'heidense' feesten geprobeerd te bannen, maar toen dit niet lukte is men Christelijke vieringen gaan koppelen aan de data's waarop de oude tradities plaatsvonden. Zo is de zomer zonnewende op 21 juni, de dag waarop men Litha ging eren, door het Christendom gekoppeld aan de geboorte dag van Sint Jan, Johannes de Doper.

Als je de oude gebruiken gaat bestuderen, dan ontdek je ook dat de oude tradities zich zijn gaan vermengen met de Christelijke invloeden. Dit maakt dat we paaseieren zieken met opstanding van Jesus en bomen met lichtjes versieren met kerst.

Maar wie is nu die Litha? En wat deed men met de zomer zonnewende?

Litha is geen persoon. Het is de benaming van de zonnewende, de langste dag. Het gaat om een viering van de groeikracht die hier op zijn hoogtepunt is en waaraan tegelijk een halt wordt toegeroepen. Met Litha bereikt alles een hoogtepunt,alles om ons heen is groen. Het is ook de dag met de meeste zonne-uren. Dit geeft de kracht van de zon weer. Er wordt een keerpunt gevierd, men wacht de oogst af en de vruchtbaarheid van de gewassen is nu maximaal. Litha is afkomstig uit het oud Germaans en betekent berghelling. Dit zou goed de symbolische berghelling kunnen weergeven die de zon in juni beklimt en in juli afdaalt. In het plantenrijk gaat de groei nu over in rijping. Nu de strijd om het bestaan is gewonnen wordt de energie gebruikt om het voortbestaan van de soort veilig te stellen.

Mythen betreffende het seizoen omschrijven de gebeurtenissen rond het hoogtepunt van de zon en daarop volgend het begin van de toenemende duisternis. Een favoriete mythe uit de noordelijke landen gaat over de strijd tussen de eikkoning (God van het wassende licht) en de Hulstkoning (God van het afnemende licht).

De twee gaan een gevecht aan en vanzelfsprekend wint de hulstkoning, zodat hij het rijk regeert tot Yule, wanneer hij plaats maakt voor het wedergeboren Kind van het licht, de jonge Eikkoning. Het idee van Goden die elkaar doden is niet alleen een vermakelijk verhaal, het is een krachtig magisch beeld. Als de Hulst Koning de Eik Koning verslaat, is dat niet echt een letterlijke dood; het betekent een verschuiving in de balans van kracht. De Eik Koning heeft slechts het toneel verlaten, tot hij weer kan terugkomen. Dit weerspiegelt dat de dood niet slecht of kwaadaardig is, maar meer een noodzakelijke transformatie.

De gedachten die bij Litha hoort is tijd van vrolijkheid, kracht, overvloed, magische wensen en natuurlijk de kracht van de zon.

Deze bijzondere datum kan dus niet zomaar voorbij gaan.

Meld je nu aan via info@dezweverigewinkel.nlEvents around De Zweverige Winkel

Negen pleinen festijn 6 juli 2018
1100 m »

Negen pleinen festijn 6 juli 2018

Friday 10:00 (06 July)
Efteling, Kaatsheuvel

Negen pleinen festijn augustus 2018
1200 m »

Negen pleinen festijn augustus 2018

Friday 10:00 (03 August)
DeEfteling.Eftel-site.nl, Kaatsheuvel

Nieuwjaarsconcert 2019
Music
1850 m »

Nieuwjaarsconcert 2019

Saturday 19:30 (12 January)
Willem van Oranje College, Waalwijk, Waalwijk

Italian Riders Day 2018 - 23 Juni - ChromeBurner Waalwijk
2.7 km »

Italian Riders Day 2018 - 23 Juni - ChromeBurner Waalwijk

Saturday 09:00 (23 June)
Chromeburner, Waalwijk

Bommeltoernooi 2018 - Brabants gezelligste hockeytoernooi!
2.2 km »

Bommeltoernooi 2018 - Brabants gezelligste hockeytoernooi!

Friday 17:00 (22 June)
Bommeltoernooi - Brabants gezelligste hockeytoernooi, Kaatsheuvel

Trekkertrek Kaatsheuvel
2.5 km »

Trekkertrek Kaatsheuvel

Saturday 09:30 (25 August)
Trekkertrek Kaatsheuvel - 't Zooike, Kaatsheuvel

Live Band : Time Out !
3.7 km »

Live Band : Time Out !

Saturday 16:00 (22 September)
Gastro Café 't Spykerke, Waalwijk

Truckfestijn Waalwijk
3.9 km »

Truckfestijn Waalwijk

Saturday 13:00 (29 September)
Batucada Arenis, Sprang-Capelle